divendres, 14 de setembre del 2012

Decidim? Fem PCP!


Penseu en tot el que planifiquem al llarg del dia... El que esmorzarem, el que farem el cap de setmana, la roba que ens posarem l’endemà, la llista de la compra, les properes vacances, els estudis, la feina... De manera natural, planifiquem els aspectes que són importants a la nostra vida per tal d’aconseguir els nostres somnis, les nostres metes. La planificació no tindria sentit, però, si no fóssim nosaltres mateixos qui en prenguéssim les decisions.


De la mateixa manera, planificar la vida d'una persona amb DID només tindrà sentit si la pròpia persona hi participa. D'això se'n diu Planificació Centrada en la Persona (PCP). 






Tal i com descriu FEAPS: “ La PCP és un procés de col·laboració per ajudar a les persones a accedir als suports i serveis que necessiten per aconseguir una major qualitat de vida basada en les seves pròpies preferències i valors. És un conjunt d’estratègies per a la planificació de la vida que es centra en les eleccions i la visió de la persona i del seu cercle de suport”
La PCP es fonamenta en 5 eixos clau:


1. La persona és el centre del procés. Es tracta de donar poder de decisió.

2. La família i els amics són claus. Les persones importants en la vida de la persona formen el seu cercle de suport.

3. Pensem en les capacitats de la persona, així com en allò que desitja i en els suports que necessita per aconseguir-ho.

4. És un compromís per apropar a la persona a aconseguir els seus somnis i aspiracions.

5. És un procés flexible a les circumstàncies i necessitats canviants de la persona.


Què necessitem per fer PCP?

·      La persona central (protagonista)
·      El grup de suport (persones més importants en la vida de la persona central)
·      El facilitador/a (orienta i coordina el procés)
·      I, sobretot, compromís i il·lusió


Un cop tenim tot això, comença l’aventura! Esteu convidats/des!


Tot l’equip (persona central, grup de suport i facilitador/a) es va reunint per conèixer millor la persona central, les seves capacitats, preferències i desitjos (es coneix com el perfil personal). Entre tots i totes pensen quins suports i estratègies necessiten per arribar a assolir els objectius prèviament acordats i de quina manera els trobaran (el pla d’acció personal). Tot això es va creant  escoltant, en primer lloc, al protagonista de la història, sense el/la qual, la planificació no tindria cap mena de sentit. El procés es treballa mitjançant diferents eines, conegudes com els mapes personals (mapa de relacions, mapa de llocs, mapa de preferències, mapa de somnis i pors, etc.), dels que en parlarem més endavant.

No em direu, que no us ve de gust provar-ho?

Animeu-vos a compartir les vostres opinions, tot és més enriquidor si ho fem plegats!


:)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada