dimarts, 18 de setembre del 2012

Comunica't amb PECS!


Ja vam començar a endinsar-nos en l'àmbit de la comunicació, concretament en els Sistemes Alternatius i Augmentatius de la Comunicació (SAAC) i dèiem que podem trobar SAACs que facin servir signes gràfics o bé signes manuals.

Doncs avui parlarem d’un sistema gràfic que està aconseguint molt bons resultats, el programa PECS, que correspon a les inicials en anglès de Sistema de Comunicació per Intercanvi d’Imatges.

El programa PECS es centra en treballar la iniciació de la comunicació. És un bon mètode per aconseguir que la persona faci les seves primeres demandes comunicatives mitjançant imatges.

A més dels èxits comprovats, cal dir al seu favor, que no es necessiten materials complexos ni cars. Encara que es poden comprar materials elaborats, se’ls pot fer un mateix a casa o a l’escola i adaptar-los a la persona que els farà servir. Es necessita una carpeta de comunicació (amb tires de velcro situades de determinada manera) i les imatges corresponents als objectes o activitats més desitjats per la persona  (plastificades i amb el velcro per enganxar-les a la carpeta). En les primeres fases les imatges són reforçadors, és a dir, elements que siguin molt motivadors per a la persona i, amb el temps, el vocabulari d’imatges es pot ampliar tant com es consideri.

També és cert que, tot i que la formació de la persona que ensenya PECS és sempre beneficiosa, no cal una formació específica per implantar el programa.








El programa s’inicia comunicant amb una única imatge, a mode de petició, on la persona entrega una imatge (d’alguna cosa que desitja molt) al seu receptor i aquest, immediatament, li satisfà la demanda feta. Per exemple, la imatge pot ser una joguina preferida, una patata chip, bufar per fer bombolles, escoltar una cançó, menjar una llaminadura, etc. 
PECS consta d’un total de 6 fases. Es pot arribar fins a elaborar frases, tant complexes com la persona pugui aconseguir.  A les fases més avançades, es treballa el respondre a preguntes i fer comentaris. A la llarga es pot substituir per altres eines comunicatives. Això en cas que sigui necessari doncs, recordem que els SAACs no substitueixen la parla sinó que la promouen i recolzen mentre aquesta no apareix.

Què en penseu? Havíeu sentit a parlar del PECS?

Tant sols hem fet una breu introducció, així que no dubteu en consultar-me per qualsevol aclariment!

També podeu trobar més informació a www.pecs-spain.com

:)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada