dimarts, 2 d’octubre del 2012

Construïm el mapa de relacions


El primer pas per treballar la Planificació Centrada en la Persona (PCP) és formar el grup de suport, és a dir, les persones més importants en la vida de la persona central que estan disposades a treballar en equip per apropar al protagonista als seus somnis i fer-lo partícip de la seva vida.

Per crear el grup de suport es fa servir el mapa de relacions, un mapa de cercles on es situen les persones més rellevants a diferents nivells, generalment: família, amics, membres de la comunitat i professionals. Com que hi ha moltes maneres de fer PCP, els mapes i totes les eines que es fan servir s’han d’adaptar a cada situació, així que podem trobar mapes ben diferents.


Aquí van alguns exemples:



El mapa es pot elaborar amb fotografies de les persones o simplement amb els noms escrits, en suport paper o digital, en funció de les capacitats i necessitats de cadascú.
L’objectiu d’aquesta eina és analitzar la realitat de les relacions de la persona, és a dir, amb quina xarxa de suport compta habitualment. És una manera molt visual de detectar fortaleses i punts febles. Podem veure que la persona tingui, a mode d’exemple, una xarxa familiar i professional molt forta però una part social on les amistats queden més coixes. Podem valorar quines relacions afavoreixen a la persona i, per tant, cal conservar o enfortir; quines, potser, li suposen un malestar i caldria crear distància, i quines no existeixen però la persona central desitja trobar.

Amb tota aquesta informació, que ens ha fet conèixer molt més a la persona central, ens podem plantejar a quines de les persones que apareixen en el mapa, podem proposar formar part del grup de suport i començar a planificar centrant-nos en el/la protagonista de la historia. No hi ha un número estipulat de persones per formar el grup, però és recomanable que sigui a partir de 3 o 4, però no més de 7 o 8, doncs un grup massa nombrós dificultaria el  fet d’arribar a acords. També és preferible que hi hagi un equilibri entre el tipus de relació de la què provingui cada membre: família, amics, comunitat i professionals.

El grup de suport creat s’haurà de comprometre amb l’equip i amb la persona. Haurà de vetllar per promocionar que la persona central sigui el/la protagonista en tot el procés i respectar les seves decisions. En definitiva, el grup no haurà de parlar de la persona, sinó amb la persona.

No us sembla just?

:)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada