dijous, 18 d’octubre del 2012

Elaborant el mapa de llocs...


Ja vam fer el primer pas per treballar mitjançant la Planificació Centrada en la Persona: crear el grup de suport a partir del mapa de relacions. Ara que ja tenim establert l’equip de persones importants que ens ajudaran a aconseguir les metes i objectius del nostre protagonista, podem continuar  endavant.

La següent eina que presentarem és el mapa de llocs o d’ambients. Aquest mapa no és més que la representació visual dels entorns importants que formen part de la vida de la persona central. Podem elaborar el mapa amb:


- Fotografies dels entorns (fotografia exacta de la seva aula a l’escola, per exemple)
- La paraula escrita (“escola”, “feina”, “parc”, “gimnàs”)
- Dibuixos representatius de cada lloc (com seria el pictograma de l’SPC que representa l’escola o qualsevol altre entorn)

Aquests són alguns exemples de mapes d’entorns:


Com ja vam comentar, pot ser en format paper o digital, el que sigui més motivador per la persona central.

A la representació de cada entorn, podem incloure també les persones que s’identiquen habitualment amb aquell espai. Per exemple, a l’escola trobaríem la mestra i els seus amics més importants; a casa, la família; al mercat, el dependent que sempre s’interessa pel nostre protagonista; a la piscina, el monitor, etc.

L’objectiu del mapa d’entorns és identificar els espais on la persona central passa més temps i així poder veure les fortaleses i les mancances dels seus entorns. Podrem saber quins entorns són beneficiosos per la persona i veurem de quina manera potenciar-los i fer-los més presents. De la mateixa forma, tindrem informació per valorar quins entorns haurien d’aparèixer i no hi són però seria interessant promoure (per exemple, pot ser no surten espais d’oci o potser tots els entorns són específics amb altres persones amb circumstàncies semblants al nostre protagonista i no hi ha entorns comunitaris per relacionar-se amb més gent).  

Tota aquesta informació ens donarà pistes per ajudar a la persona a establir objectius significatius en la seva vida i per saber amb quins recursos comptem i de quina situació partim.

Comenceu a trobar-li el sentit a la PCP? No necessita de grans experts ni de grans materials, només persones que vulguin dedicar una estona a escoltar al protagonista de la història.

:)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada