dijous, 4 d’octubre del 2012

Agendes visuals


Quants de vosaltres feu servir agenda de manera habitual? Jo no podria viure sense la meva! Ja sigui en format paper o digital, l’agenda personal ens permet organitzar-nos i ens dóna la seguretat de tenir-ho tot controlat. Per a moltes persones amb DID, les agendes són una eina clau que implica una major autonomia i facilita comprendre el què passarà al llarg del dia i el què s’espera que la persona faci. Les agendes diuen el què, on i quan del dia.

El programa TEACCH, del que ja hem parlat en altres ocasions, incorpora les agendes diàries individualitzades en el mètode de treball. Elaborar una agenda adaptada a les necessitats de la persona, donant-li el significat oportú i facilitant-la en el format més adequat, aportarà ordre, comprensió i predictibilitat en el dia a dia de la persona amb DID, el que significa tranquil·litat i reducció d’ansietat.


Comptar amb una agenda individualitzada suposa, en els casos de les persones que poden fer-la servir autònomament, un major grau d’independència doncs no requereixen de les indicacions constants de l’educador/a o familiar. Poden anar fent les seves tasques seguint les seqüències acordades.

Les agendes poden elaborar-se amb:

  • Paraula escrita (o frases, en funció de les capacitats de cada persona)

  • Dibuixos (podríem fer servir els pictogrames del SPC)

  • Fotografies (qualsevol fotografia representativa de l’activitat o, potser caldrà una fotografia de la persona realitzant l’activitat exacta)

  • Objecte real (per exemple, un envàs de suc pot significar l’hora de berenar; una cullera, l’hora de dinar o un CD, l’hora de treballar amb l’ordinador, etc.)







Les agendes poden representar un dia complet o només una part del dia (per exemple, el matí a l’escola abans d’anar al pati o la tarda en arribar a casa). O fins i tot, podem fer agendes per una única activitat (com els passos a seguir per realitzar la tasca de manualitats: buscar les tisores i la pintura, pintar, retallar, guardar els materials, etc.)


També són útils els planificadors setmanals (horaris de tota la setmana, amb la rutina de l’escola o la feina, les tasques de casa i el temps d’oci) i els calendaris (per preveure esdeveniments especials, com festes, excursions, visites al metge, vacances, etc.)

Animeu-vos a incorporar agendes visuals en el dia a dia! Trobareu materials molt interessants per fer-ho de manera molt fàcil a Arasaac, el Portal Aragonés de la Comunicación Aumentativa y Alternativa: http://catedu.es/arasaac/index.php

:)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada